Nariai

Adresas: Vilniaus r. savivaldybė, Kalnuotės V kaimas 3A
www.kalnuotesbendruomene.lt

Vilnijos Ekologinio-Biodinaminio ūkininkavimo centras

124 Melkio km., Vilniaus raj. sav.

VšĮ „Melkio mokykla“

A. Giedraičio g. 124, Melkio kaimas, Maišiagalos sen., Vilniaus rajonas.
www.melkys.lt/community.html

Šironijos bendruomenė

Šironija – tai nuostabus, jaukus ir unikalus kraštas Molėtų rajono pakraštyje. Šiuo metu čia yra trys sodybos, kuriose kuriasi ir gyvena trys šeimos.

Šironija – tai bendruomenė, kuri pradėjo vystytis iš vienos šeimos. Jos centras Virgilijaus ir Giedrutės Šironų ūkis. Čia, kur jie dabar ūkininkauja, Virgilijaus senelis pradėjo kurti ūkį 1930 m., vykdant Lietuvoje žemės reformą. Gyvenamą namą ir ūkinius trobesius teko kelti iš kaimo į laukų pakraštį. Seneliui mirus sodyba buvo apleista. Visgi 1988 m. Virgilijus nusprendė atkurti sodybą. Kaip pagrindinę veiklos kryptį pasirinko pienininkystę. 1993 m. pastatytas naujas tvartas, į ūkį nutiestas kelias. Palaipsniui apsirūpinta žemės ūkio technika, ūkiniais pastatais. Šiuo metu ūkyje yra apie 20 melžiamų karvių ir 16 telyčių.

Netoli (0,5-1 km atstumu) nuo tėvų ūkio pradėjo statytis namus šeimas sukūrę sūnus Andrius ir dukra Agnė. Andrius su žmona Virginija pasistatė plaušmolinį namą, augina tris sūnus. Jie vysto kanapių verslą. Agnė su vyru Tauriumi gyvena taip pat savo rankomis statytame šiaudiniame name, turi tris dukras. Augina braškes.

Visos šeimos augina dalį maisto sau ir kitoms bendruomenės šeimoms.

Šironijos bendruomenės nariai yra atviri ir bendraujantys, todėl mielai priima norinčius pailsėti nuo triukšmingo miesto ar pasižiūrėti kitokio gyvenimo. Široniečiai visuomet pasiruošę su atvykusiais svečiais pasidalinti žiniomis ir įspūdžiais apie ūkį, kaimą, alternatyvias statybas, amatus ir visa kita, ką tik jie moka ir žino.

Bendruomenė svečiams ir norintiems kitaip praleisti laiką gali pasiūlyti įvairių pramogų (tinklinis, šaudymas iš lanko, „blowgun“, „miolki“, burlentės, sviesto plakimas, duonos/bandelių kepimas…).

Papiškių k. Giedraičių sen.  Molėtų raj.
www.sironija.lt

Eimantas Stoškus

Pažarsčio km., Šilavoto sen., Prienų raj.
www.facebook.com/eimantas.stoskus

Vaida Tulabaitė

Esu ūkininkė vystanti gamtinės žemdirbystės ūkį. Tai ne tik mano gyvenimo būdas, hobis, bet ir pragyvenimo šaltinis.

Vaikystę praleidau kaime ir į kaimą vėl grįžau prieš 10 metų, nes matau tik šį gyvenimo būdą, kaip kokybišką ir tinkamą žmogui. Esu kilusi iš ūkininkų giminės ir labiausiai traukianti sritis – ūkininkavimas. Pasirinkau gamtinės žemdirbystės sritį. Vilkės ūkis yra Metelių regioniniame parke, bendras plotas apie 10 ha, na o daržų plotas šį sezoną apie 1 ha. Daugiausiai auginame sezonines daržoves ir parduodame krepšeliais tiesiogiai valgytojams į įvairius Lietuvos miestus. Ūkis priima savanorius, kartu dirbame, dalinamės žiniomis apie gamtinę žemdirbystę, ūkininkavimą, sveikatą, sveiką gyvenimo būdą, sveiką mitybą.

Dalinuosi žiniomis apie tai, kaip sukurti gamtinius daržus ir užsiauginti maisto sau ir savo šeimai. Pasakoju apie gamtinės žemdirbystės svarbą ne tik gamtai, bet ir mūsų sveikatai. Nes pilnaverčiai augalai gali būti užauginami tik gamtinės žemdirbystės būdu.

Babrauninkų km., Teizų sen., Lazdijų raj.
www.facebook.com/vilkesukis/
„Svajonių ūkis“  laida su Vaida